ELTE ITK

Szuperszámítógép
Központ

Ismertető

Üzemeltetés

A számítógépet az ELTE Információtechnológiai Központ üzemelteti, ahol képzett szakemberek állnak rendelkezésre mind a gép karbantartására, mind a szoftverek fejlesztésének segítésére. Munkanapokon elérhető operátori szolgálatunk a napi problémák elintézéséhez nyújt segítséget.

A gép -- többi szolgáltatásunkhoz hasonlóan -- folyamatosan áll a felhasználók rendelkezésére. A jelenlegi tesztüzemben azonban elképzelhetőek előre be nem jelentett leállások a gép hardware, illetve software konfigurációjának változása miatt. A gép üzemeltetésében bekövetkező zavarok, illetve a fent említett leállások miatt bekövetkező teljesítmény csökkenés, adatvesztés vagy elérhetőség hiány által okozott károkért az üzemeltetés semmilyen felelősséget nem vállal.

Felhasználás alapelvei

A tesztüzem alatt a felhasználási elvek a gép minél jobb kihasználását szeretnék szem előtt tartani, hogy megtudjuk milyen területen szükséges, vagy érdemes fejlesztenünk szolgáltatásainkat.

Ki használhatja a gépet?

A számítógépet az ELTE polgárai használhatják számításigényes feladatok futtatására. Speciális esetekben (pl. közös projekt egy másik intézménnyel) az ITK egyedi elbírálás alapján más külső intézmény alkalmazottjának is adhat azonosítót.

Az azonosító igénylésekor egy rövid leírást kérünk a tervezett felhasználásról, majd később egy beszámolót az elért eredményekről.

Hogyan lehet a gépet elérni?

A gép eléréséhez elöször egy azonosítót kell szerezni. Az azonosítóval ssh protokollon keresztül lehet bejelentkezni az aladar.elte.hu nevű gépre.

A számítógépet semmilyen más protokollon sem lehet elérni, semmilyen más szolgáltatást nem nyújt.

Erőforrások elosztása

A tesztüzem során nem tervezünk korlátozásokat bevezetni, de később disk quota-t és egy job ütemező rendszert szeretnénk használni.

Kapcsolatok

Az érdeklődőknek érdemes ellátogatni az NIIF szuperszámítógépét bemutató oldalakra is, hiszen azok az erőforrások minden magyar kutató számára hozzáférhetőek.


Észrevételeit a hpc-support@elte.hu címen várjuk.
Utolsó módosítás időpontja: 2001-05-25 15:34:38